5 trenduri 2019. Transformarea digitală a educației

La 7 ani copiii devin școlari, urmează 12 ani de studii și încă 3-4 ani de facultate. Deci, 16 ani urmează un traseu prestabilit. Întrebarea care deseori o adresez părinților: „în ce măsură sunteți siguri că peste 16 ani va avea nevoie exact de ceea ce învață acum?”. 90% din răspunsuri e tăcerea, celelalte 10% – o strângere din umeri.

Învățăm prin tradiție, de frică, să susținem BAC-ul sau pur și simplu „de atâta”? În timpul interviurilor individuale cu copiii, deseori, îi provoc la această setare a scopurilor personale, pentru a identifica nișa în care se simt confortabil. Copiii sunt cei mai mari followeri ai trendurilor, iar experiențele cu adevărat relevante au o formulă simplă:

XPr = (P + TG)* EC,

unde XPr – experiența relevantă, P – pasiunea, TG – trendurile globale , EC – expertiza constantă. Vorbind de experiența relevantă, mă refer la valoarea abilităților asimilate importante pentru un copil anume, iar expertiza constantă constituie monitorizarea tuturor modificărilor și inovațiilor în domeniul lui de interes.

Am făcut un search elementar pe google despre trenduri 2019 în educație.  Rezultat – câteva articole pe portale de presă românească și NICIUNUL care ar prezenta opinia sau cercetarea unui expert autohton…

Sistemul educațional în plan mondial va implementa conceptul Trends Shaping Education – ajustarea programului în funcție de tendințele globale, pentru a asigura utilitatea învățării. Vă propun TOP 5 trenduri 2019 în transformarea digitală a educației:

  1. Învățarea personalizată. 60% adolescenți nu reușesc „să conspecteze” în timpul lecțiilor, iar 20% din populație suferă de dislexie (dificultatea de recunoaștere și citire a textelor tipărite/scrise). Transformarea digitală a educației constă în utilizarea aplicațiilor ca Dragon Speaks, care ajută copiii dislexici să „scrie”, accesând comenzile vocale.
  • 2. Realitatea Augumentată (AR)/ Realitatea Virtuală (VR). Nu mai uimești niciun elev cu prezentări power point sau video de pe youtube. Transformarea digitală propune utilizarea AR și VR pentru realizarea excursiilor virtuale în Egypt, studierea istoriei, geografiei sau programelor STEM prin efectul prezenței totale (fiți atenți, Tekwill Academy Kids deja pregătește un curs ASTRONOMIE în VR și ANATOMIE 3D).
  • 3. Internet of Things (IoT)/ Internetul obiectelor. Tehnologiile informaționale SUSȚIN domeniul educației, iar IoT poate ajuta profesorii în: prelucrarea unui volum imens de date, distribuția în timp real a rezultatelor testărilor către elevi și părinți, alertarea despre potențialele dificultăți în realizarea temelor, colectarea datelor despre durata și timpul de realizare a temelor.
  • 4. Fără teme pentru acasă! Sistemul K-5 propune focusarea în grădinițe și școli pe: lectură, matematică și programe online de la 5 ani până în clasa a V-a, dar numai în cadrul orelor. Timpul liber fiind destinat prietenilor și activităților sociale.
  • 5. Spațiu de studii ALTFEL. Copiii au obosit de clasele tipice, bănci aliniate, etc. Demonstrat – mobilitatea în sală, mobila alternativă (bean bag, standing desk) încurajează creativitatea și implicarea la ore.

Transformarea digitală în educație învață copiii elementul cel mai important – ADAPTABILITATE la schimbare. Altfel, răspunsul „în ce măsură sunteți siguri că peste 16 ani va avea nevoie exact de ceea ce învață acum?va continua să fie o strângere din umeri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s